van woudhuisje naar vakantie woning 'Ús Wâldhúske'

In 1990 heeft de Stichting een inventarisatie gemaakt van het bezit aan karakteristieke panden in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het resultaat van de inventarisatie was een lijst met ongeveer 475 panden, die voor bescherming in aanmerking zouden kunnen komen. De gebouwen op de lijst zijn geen monumenten in de zin van de monumentenwet, maar zij worden wel karakteristiek geacht of streekeigen. Dit woudboerderijtje heeft de status Karakteristyk Buitengebied.

Afbraak

Toen wij dit pand kochten eind 2019 was het voor het oog niet in een hele beroerde staat. Maar het was slecht geïsoleerd, en gedateerd. 'Wordt het oppimpen of renoveren?' We kwamen er al snel achter; 'als je iets doet, dan moet je het goed doen.....'

We kozen ervoor om een aantal oude elementen te sparen. Het middenstuk met de bedstedes, kelder en oude deuren lieten we zitten. De bedstedes werden weer in ere hersteld, en ook de kelder werd betegeld. Zelfs de oude kozijnen en ramen zijn gespaard gebleven.

Opbouw

In totaal duurde de klus anderhalf jaar. Peter deed dit in de avonduren naast zijn baan als, hoe kan het anders, timmerman. De nieuwe deuren komen van zijn hand. 

Met het fotobehang kregen we hulp van Hielke. De koeien kijken je aan vanaf de plek waar vroeger ook het vee gestaan moet hebben.

Voor-tijdens-na

Details

Vakwerk en maatwerk

Nog voordat Wendy de gordijnen genaaid had, had haar moeder al het haakwerk al klaar. Van gordijntjes tot kastrandjes.